păr ud

Părul sănătos, puternic şi strălucitor este simbolul frumuseţii. Prin urmare, fiecare femeie care este preocupată de aspectul său, trebuie să se îngrijească de păr. Din acest motiv, merită să alocăm ceva timp şi să învăţăm despre structura şi proprietăţile firului de păr. Chiar avem nevoie de această lecţie de anatomie? Categoric, avem, deoarece aceasta ne va permite să determinăm necesităţile părului şi ale scalpului.

Păr – caracterizare

Capul omenesc este acoperit de 100, până la 150 de mii de fire de păr. Atât condiţia, cât şi creşterea părului depind de numeroşi factori, precum poluarea mediului, alimentaţia, consumul de produse stimulante (tutun şi alcool), aplicarea de produse cosmetice şi îngrijirea părului (i.e. tratamentele din saloanele de coafură, produse). Toţi aceşti factori afectează nivelul de vitamine, minerale şi, mai presus de toate, cel de cheratină, care este componentul vital din structura părului. În mod sigur, cu cât elementele menţionate mai sus sunt în cantitate mai mică în structura părului, cu atât condiţia nefavorabilă a părului este mai vizibilă.

Pentru a îngriji mai bine părul, merită să cunoaştem cele trei faze de creştere: anagen, catagen şi telogen. Prima fază, anagen, este etapa în care părul creşte lung şi des. Aceasta durează aproximativ patru luni. A doua fază este denumită catagen şi este cunoscută ca fază de tranziţie. În timpul acestei etape, foliculii încep că se îngusteze, ceea ce rezultă într-o cantitate limitată de substanţe esenţiale la nivelul rădăcinilor părului. În plus, celulele de ţesut din apropierea părului se descompun. Această fază durează aproximativ două săptămâni. Talogen este faza de repaos a părului şi durează câteva luni. În timpul acestei etape, părul complet crescut cade şi este înlocuit cu păr fin, de regenerare.

Îngrijirea părului

Îngrijirea corespunzătoare a părului depinde de aplicarea produselor cosmetice adecvate – cele care satisfac în acelaşi timp atât necesităţile părului, cât şi pe cele ale scalpului. Atunci când achiziţionaţi un şampon, o mască de păr sau orice alte produse similare, vă recomandăm să acordaţi atenţie proprietăţilor, compoziţiei şi acţiunii produsului respectiv. În plus, se recomandă limitarea la minimim a tratamentelor efectuate în cadrul saloanelor de coafură, precum îndreptarea părului, uscarea şi, în general, stilizarea termică. Lipsa de vitamine, anumite afecţiuni, administrarea de medicamente, precum şi stresul pot constribui la căderea părului sau la deteriorarea condiţiei părului.

Se poate spune că părul este un indicator care reflectă condiţia generală a organismului. În lumina acestui fapt, nu este surprinzător deloc că suntem consideraţi sănătoşi dacă podoaba capilară este voluminoasă şi strălucitoare. Una dintre metodele care ne poate ajuta la menţinerea condiţiei favorabile a părului este respectarea ordinii corecte de aplicare a produselor cosmetice. De fapt, modul în care avem tendinţa de a aplica produsele de îngrijire în păr joacă, de asemenea, un rol crucial. De exemplu, şamponul trebuie amestecat mai întâi cu apă şi apoi aplicat pe părul umed. Apoi, produsul de spălare trebuie masat la nivelul scalpului şi părului şi clătit cu apă calduţă. La final, se recoamndă aplicarea unei măşti de păr care satisface nevoile părului. Acest produs trebuie menţinut la nivelul părului timp de câteva minute înainte de a fi clătit cu apă călduţă. Ultima etapă este uscarea părului cu un prosop de hârtie.

Uleiul de păr este o alternativă naturală la măştile de păr. Acest produs are proprietăţi de hidratare, de netezire şi de hrănire a părului. De asemenea, produsul este îmbogăţit cu substanţe de îngrjire a părului. Deşi uleiul de păr poate fi amestecat cu alte produse cosmetice de păr, acesta acţionează cel mai bine ca produs individual. Acest produs natural poate proteja părul de radiaţiile solare şi de poluarea mediului. În plus, uleiul de păr previne estimparea culorii naturale a părului prin crearea unei bariere de protecţie în jurul fiecărui fir de păr. O altă caracteristică esenţială este că uleiul de păr previne despicarea vârfurilor, precum şi ruperea sau căderea părului. Un alt aspect interesant este că unele uleiuri de păr pot fi aplicate şi la nivelul pielii.