Îngrijirea eficientă a părului depinde, în principal, de determinarea tipului de porozitate a părului. Doar atunci putem alege un produs cosmetic adecvat.
Redusă, Medie şi Ridicată – acestea sunt cele trei categorii de bază care definesc porozitatea părului. Părul cu cuticulele bine închise aparţine tipul de porozitate redusă. În cele mai multe cazuri, acest tip de păr este considerat a fi sănătos. Adevărul este că părul cu porozitate redusă nu este uşor de stilizat, este greu de vopsit şi de uscat. Părul cu porozitate medie este cel care are cuticulele uşor deschise. În acest caz, stilizarea nu cauzează probleme majore. Cuticulele foarte deschise, în schimb, caracterizează părul cu porozitate ridicată. Din păcate, acest tip de păr devine deshidratat cu uşurinţă şi este mai degrabă electrizat. În plus, este predispus la deteriorare (i.e. în timpul vopsirii sau stilizării termice).
Cum se determină porozitatea părului? Cea mai profesionistă şi precisă metodă este de a pune părul sub lamele microscopului. În orice caz, ce putem face dacă nu avem acces la un astfel de dispozitiv? Din fericire, există şi alte tehnici pentru a determina porozitatea părului precum testul cu ajutorul făinii, apei şi uleiului de cocos. De asemenea, puteţi examina structura părului şi prin atingerea sau observarea atentă a unui fir de păr. De fapt, este vital ca atât părul, cât şi scalpul să fie curate înainte de examinare. Cu alte cuvinte, părul trebuie să fie perfect curat (neacoperit cu mască de păr, mătase etc.).
Dacă decideţi să examinaţi părul uitându-vă cu atenţie la acesta, încercaţi să vă concentraţi pe următoarele aspecte: Este părul neted? Este dificil de stilizat? Durează mult timp pentru a se usca? Dacă răspundeţi “da” la toate întrebările, atunci părul dumneavoastră are porozitate redusă. Pe de altă parte, atunci când observaţi că părul este uscat, electrizat şi uşor de aranjat, părul dumneavoastră are o porozitate ridicată. Puteţi, de asemenea, încerca să determinaţi porozitatea prin atingerea firului de păr. Concentraţi-vă pe vârfuri. Dacă acestea sunt aspre, atunci vă puteţi descrie părul ca având porozitate ridicată. În mod evident, părul cu porozitate redusă este neted.
În ceea ce priveşte testul cu ajutorul făinii, acesta constă în presărarea firului de păr cu făină. Pe scurt, părul cu porozitate ridicată va menţine făina la suprafaţă, în timp ce pe părul cu porozitate redusă nu va adera nici un fir de făină. Un alt test necesită preparea unui vas plin cu apă. Acesta constă în a verifica cât timp durează pentru ca firul de păr să se scufinde pe fundul vasului. De fapt, părul cu porozitate ridicată va pluti la suprafaţa apei un timp destul de îndelungat, iar în anumite cazuri, nu se va scufuda deloc. Părul cu porozitate redusă, în schimb, va atinge fundul vasului în aproximativ 2 minute. Ultimul test care poate fi efectuat este cel prin aplicarea uleiului de cocos. Produsul trebuie clătit de pe suprafaţa părului după o oră. Pe scurt, părul cu porozitate ridicată va deveni uscat şi electrizat, în timp ce părul cu porozitate redusă va rămâne neted şi moale la atingere.
Care este scopul determinării porozităţii părului?
Alegerea produsului cosmetic potrivit pentru îngrijirea părului este aproape imposibilă fără a determina porozitatea părului. Cea mai de preferat metodă de redare a condiţiei favorabile a părului este aplicarea uleiurilor (tratamentele cu ulei pentru păr). Deşi părul cu porozitate redusă poate căpăta cu uşurinţă un aspect plat prin supraîncărcarea cu canităţi excesive de ulei, acest tip de tratament poate produce rezultate incredibile. Uleiurile recomandate sunt uleiul de palmier, uleiul de cocos, uleiul de argan , untul de Shea şi untul de cocos. Părul cu porozitate ridicată vă va fi recunoscător dacă îl trataţi cu ulei de avocado, ulei de jojoba, ulei de macadamia, ulei de primulă de seară şi ulei de migdale dulci. Structura părului cu porozitate medie este similară părului cu porozitate redusă şi ridicată, prin urmare, poate fi tratat cu orice ulei.