regenerarea parului

Într-adevăr, piaţa produselor cosmetice este plină de uleiuri de păr diferite. Putem alege între uleiuri mononesaturate, polinesaturate şi uleiuri saturate, precum şi între uleiuri rafinate sau presate la rece. Care sunt cele mai bune produse?

De ce este necesar să cunoaştem care uleiuri de păr conţin acizi graşi saturaţi, sau dacă sunt rafinate sau nu? În primul rând, acest tip de cunoştinţe ne va ajuta să ne îngrijim mai bine părul. Dacă un produs este selectat în mod corespunzător, acesta va regenera părul deteriorat, va hrănni şi va oferi părului strălucire. În al doilea rând, dacă un ulei este obţinut în mod adecvat, acesta are puterea de a accelera procesele de reconstruire a părului şi de a oferi părului mai multe substanţe nutritive. În al treilea rând, acizii determină modul în care un ulei va pătrunde în structura internă a firului de păr. Pentru a exemplifica, părul cu porozitate ridicată (când cuticulele părului sunt foarte deschise) absoarbe mai bine uleiurile cu structură moleculară mare, în timp ce părul cu porozitate redusă (cuticulele sunt închise strâns) poate absorbi uleiuri cu structură moleculară mică.

În general, uleiurile de păr sunt împărţite în trei categorii principale: mononesaturate, polinesaturate şi saturate. Uleiurile mononesaturate conţin cantităţi mari de acizi Omega–9. Acestea sunt absorbite mai bine decât uleiurile polinesaturate, care conţin acizi Omega–3 şi Omega–6. Un aspect interesant este că acizii saturaţi nu sunt nimic altceva decât bine cunoscutul unt cosmetic. Aceste tipuri de produse sunt absorbite foarte bine de păr. Uleiurile mononesaturate, în schimb, pot fi găsite în uleiul de macadamia, uleiul de avocado, uleiul de migdale dulci şi în uleiul de măsline. Uleiurile polinesaturate întră în compoziţia uleiului de in, uleiului de primulă de seară, uleiului de soia şi uleiului de seminţe de dovleac. În ceea ce priveşte uleiurile saturate, acestea sunt împărţite în unt cosmetic (unt de Shea, unt mango şi unt de cacao) şi uleiuri fixe (ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de babassu). Interesant este că mai sus menţionatele categorii nu sunt valabile în ceea ce priveşte uleiul de seminţe de rodie, uleiul de ricin şi uleiul de jojoba.

Cel mai bun ulei de păr este cel care nu a fost rafinat şi care a fost presat la rece. Un astfel de produs conţine numeroase substanţe nutritive, are o culoare şi un miros natural şi nu include aditivi inutili. Uleiurile rafinate nu conţin substanţe importante care pot îmbunătăţi condiţia părului. Atunci când un ulei nu este presat la rece, înseamnă că este încălzit. Din păcate, această procedură elimină toate vitaminele. Merită menţionat faptul că eticheta ‘extra vergine’ sau ‘extra virgin’, plasată pe recipient indică faptul că uleiul este nerafinat şi că a fost presat la rece.

< Articol precedent
Următorul articol >