Porozitatea părul poate fi determinată pe baza condiţiei părului. Pentru a exemplifica, cu cât părul este mai deteriorat, cu atât cuticulele părului sunt mai deschise. În mod evident, dacă acestea aderă strâns pe tulpina firului de păr, atunci părul este considerat a fi sănătos. În general, există trei tipuri principale de porozitate a părului: redusă, medie şi ridicată. De fapt, există, de asemenea, câteva combinaţii de păr ale tipurilor menţionate mai sus. Într-adevăr, aflarea porozităţii părului este extrem de importantă deoarece aceast aspect determină tipul de ulei pe care trebuie să-l folosim, precum şi cea mai eficientă metodă de tratare a părului.
Aşa cum am menţionat mai sus, părul cu porozitate redusă este caracterizat prin cuticule care aderă strâns la tulpina firului de păr. Acest tip de păr este tipic sănătos. Un astfel de tip de păr trebuie tratat cu uleiuri alcătuite din molecule mici sau cu uleiuri care pot crea un strat de protecţie în jurul firului de păr. În acest caz, se recomandă utilizarea uleiului de cocos, uleiului de in şi a uleiului de ricin. În plus, persoanele cu păr cu porozitate redusă pot utiliza următoarele tipuri de unt cosmetic: unt de Shea, unt de cocos şi unt de mango.
Părul cu porozitate medie nu are cuticulele foarte strânse, precum părul cu porozitate redusă. În acest caz, cuticulele sunt ceva mai mult deschise. Această condiţie a părului poate fi cauzată de stilizare excesivă, deshidratare sau aplicarea unor produse cosmetice neadecvate. Părul cu porozitate medie poate fi netezit şi hidratat cu ajutorul uleiurilor cu structură moleculară mică, precum şi cu ajutorul uleiurilor care conţin acizi Omega–3 şi Omega–6. În plus, uleiul de ricin, uleiul de floarea soarelui, uleiul de in şi uleiul de jojoba sunt recomandate pentru acest tip de păr.
Porozitatea normală este caracteristica părului sănătos. Cu alte cuvinte, acest tip de păr este uşor de aranjat şi răspunde tratamentelor din saloanele de coafură. Acest tip de păr poate fi tratat cu uleiuri care conţin acizi Omega–3, Omega–6 şi Omega–9. În plus, amestecurile de diferite uleiuri pot, de asemenea, produce rezultate foarte satisfăcătoare. Se recomandă aplicarea uleiului de argan, uleiului de macadamia, uleiului de jojoba, uleiului de măsline, uleiului canola, uleiului de migdale dulci şi uleiului de ricin.
Părul cu porozitate normală cu tendinţă de porozitate ridicată este părul care a fost deshidratat fie din cauza procedurilor de stilizare, fie din cauza tratamentelor din saloanelor de coafură. Deschiderea cuticulelor părului poate fi cauzată de dispozitivele care generează căldură. Uleiurile care pot reda aspectul frumos al părului sunt: uleiul de macadamia, uleiul de ricin, uleiul de migdale dulci şi uleiul de avocado.
Părul cu porozitate ridicată echivalează cu păr deteriorat. Cuticulele părului sunt foarte deschise. În mod evident, acest tip de păr necesită hidratare puternică, hrănire şi netezime. Prin urmare, se recomandă alegerea uleiului de avocado, uleiului de in, uleiului de ricin şi a uleiului de primulă de seară. Destul de eficiente sunt şi uleiurile mai puţin populare precum uleiul de germeni de grâu, uleiul de seminţe de cireşe, uleiul de seminţe de măr şi uleiul de cafea verde.